Voorbeelden


MVO in Zuid-Afrika

De groep Steinhoff International overkoepelt een aantal bedrijven in de meubelsector, en heeft Zuid-Afrika als uitvalsbasis. Ze heeft niet alleen oog voor haar ecologische footprint, maar is ook bekommerd om het welzijn van haar werknemers. Zo krijgt ook HIV/aids een aparte plaats in hun HR-beleid: 60 % van haar werknemers zijn Afrikaans.


nots

Een mooi voorbeeld hoe maatschappelijke ondersteuning en ecologie hand in hand kunnen gaan, vinden we bij NOTS. Deze Nederlandse firma heeft een netwerk opgestart, om gezinnen in afgelegen ontwikkelingsgebieden te voorzien van licht-op-zonne-energie. Ervaar zelf het effect op www.nots.nl


Badajoz, Spanje

Terwijl China in Kopenhagen met de vinger wordt gewezen, zijn er ter plaatse toch wel diverse bedrijven die voluit de kaart van milieuvriendelijke energie trekken. Yingli Green Energy is zo een bedrijf. Het fabriceert fotovoltaïsche producten, voor een wereldwijde afzetmarkt, tot in Nederland en België.

Meer op www.yinglisolar.comMilieuvriendelijke producten

Ecolab is wereldleider op gebied van ecologisch verantwoorde producten voor voedselverwerking, huisonderhoud, gezondheid, enz….

Hun uitgebreid assortiment kan je bekijken op www.ecolab.comMVO maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sommige bedrijven maken er een punt van om hun medewerkers en hun werkgebied zo correct mogelijk te behandelen, en zelfs een maatschappelijke meerwaarde te bieden.

Green Mountain Coffee Roasters is zo een voorbeeld en maakt deel uit van het fairtrade-label: www.gmcr.com


LED verlichting

De klassieke gloeilamp is gedoemd om te verdwijnen. Terwijl spaarlampen al een deel van de markt veroverd hebben, lijkt de toekomst eerder weggelegd voor de enorm energiezuinige led-verlichting.

Het bedrijf Zumtobel www.zumtobelgroup.com staat in Oostenrijk in de top-10 van de meest duurzame bedrijven.


Ondernemen met een visie

Ondernemers die niet enkel op geld uit zijn. Zo zouden er meer moeten rondlopen. Ricoh is één van de grote spelers op gebied van digitale beeldverwerking. Maar ze hebben ook een aantal ethische én ecologische bedrijfsprincipes.

Lees meer op www.ricoh.com


Energie uit de zee

Naast windenergie en zonnecellen, biedt het bedrijf Renovavéis ook technologie aan om energie te winnen uit de golven van de zee.

Zie ook op www.edprenovaveis.com


Handvest Caring for Climate

Diverse bedrijven, waaronder Gamesa (windturbines, www.gamesacorp.com), ondertekenden het charter Caring for Climate.

Opgestart in Geneve, 2007 en opnieuw in het teken van Kopenhagen, 2009 ondersteunen meer en meer bedrijven het initiatief van the UN Global Compact Organisation: www.unglobalcompact.org


Energie uit afval

Het bedrijf Covanta is gespecialiseerd in projecten, waarbij energie uit afval wordt gewonnen. Twee vliegen in één klap ….

Meer op www.covantaholding.com


Microkredieten

Met een voor ons belachelijk laag bedrag van enkele tientallen tot honderden euro’s, kunnen mensen of bedrijven in ontwikkelingslanden de nodige kredieten bekomen om een job op te starten. Vaak met een hoger slaagpercentage dan in de westerse wereld.

Eén onder velen: www.blueorchard.com